Hvilke eksperter, hvilken ekspertise?
Hvilke eksperter, hvilken ekspertise?
Dato: 5.11.2024, kl 1415-1600
Sted: B2 001
Påmelding (frist 03.11): HER
Ekspertutvalg spiller en stadig viktigere rolle i offentlig forvaltning og politikkutforming innenfor velferdsfeltet. På dette seminaret retter vi blikket mot hvilke eksperter og hvilken ekspertise som slipper til i slike utvalg. Hovedinnleder er Cathrine Holst, som er professor i vitenskapsteori og demokrati ved UiO. Holst har i mange år forsket på eksperters innflytelse på norsk politikk og har blant annet skrevet bøkene Ekspertenes inntog (sammen med Johan Christensen) og Expertise, Policy-making and Democracy (sammen med Anders Molander og Johan Christensen).
Bakgrunnen for seminaret er dette: Det siste året har to regjeringsoppnevnte ekspertutvalg levert rapporter med betydning for velferdsfeltet. I oktober 2023 kom rapporten «En barndom for livet. Økt tilhørighet, mestring og læring for barn i fattige familier», og i februar 2024 kom «Et jevnere utdanningsløp. Barnehage og skole/SFO som innsats mot ulikhet blant barn». Ingen av utvalgene hadde deltakere som jobber i skole, barnehage, SFO, barnevern eller helsetjenestene. Derimot besto begge utvalgene av professorer, forskere og ledere – og begge ble ledet av økonomer. Flere har ytret seg kritisk til sammensetningen av disse ekspertutvalgene. I lys av dette spør vi: Hva slags kunnskap og ekspertise teller når regjeringen setter ned slike utvalg? Og hvilke konsekvenser har utvalgenes sammensetning for hvordan politikken – og de økonomiske prioriteringene – blir?
Etter innlegget til Holst vil vi få forberedte kommentarer fra Solveig Botnen Eide, professor ved institutt for sosiologi og sosialt arbeid, og Soern Finn Menning, førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk.
Seminaret ledes av Ann Christin Eklund Nilsen, professor ved Institutt for sosiologi og sosialfag.
Påmeldingsskjema
Informasjon
Aktiviteten er slutt og du kan ikke melde deg på.